Paardrijden: Training met hindernismateriaal
In de opleiding van een paard is afwisseling erg belangrijk. Dit houdt het werk voor paard en ruiter boeiend. Hindernismateriaal is hier bij uitstek geschikt voor. Je hoeft geen springruiter te zijn om dit materiaal nuttig in te zetten in een training. In deze special vind je een verzameling van trainingsideeën met hindernismateriaal.
Motivatie
Waarom is het trainen met hindernismateriaal nu een goede en zinvolle aanvulling op je training? Allereerst is het belangrijk om voldoende afwisseling in de training aan te brengen. Dit zorgt er voor dat het paard gemotiveerd en alert blijft. Veel paarden vinden het leuk om een sprongetje te maken of om over wat balken te draven. Daarnaast is het voor ieder paard een aanvulling om bekend te zijn met hindernismateriaal. Werken met hindernismateriaal kan de takt en regelmaat van het paard verbeteren.
Voor de ruiter kan het accent worden verlegd, de dressuuroefeningen worden minder bewust geoefend omdat de focus wordt verlegd naar het materiaal. Dit kan er voor zorgen dat een ruiter minder snel gefrustreerd raakt en het paard de ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Daarnaast kan het werken met materiaal de balans van zowel ruiter als paard verbeteren.
Draftraining met balken
In deze oefening wordt er over een serie van meerdere balken gedraafd. De balken kunnen verschillen van hoogte, waardoor de impuls wordt bevorderd. Onderstaande oefening is geschikt om het drafritme van het paard te ontwikkelen en een actief beengebruik te stimuleren. Ga naar:
Draftraining met balken
Galoptraining met balken
In deze oefening galopperen de paarden over een tweetal hindernisbalken met een bepaalde afstand er tussen. Door verschil aan te brengen in het aantal galopsprongen tussen de balken wordt er een uitdaging gevormd. Onderstaande oefening is geschikt om een galopritme te ontwikkelen en in de galop te leren schakelen. Ga naar:
Galoptraining met balken
Training met balken op de volte
In deze oefening wordt het rijden op een volte getraind. Hierbij is het van belang om deze mooi gelijkmatig rond te rijden met voldoende stelling en buiging. Onderstaande oefening is geschikt om een grondtempo te ontwikkelen of te bevestigen. Ga naar:
Training met balken op de volte
Balanstraining - zonder handen over balken
De balans is een belangrijk onderdeel van de training. De eigen balans is belangrijk, maar de balans van de combinatie moet ook correct zijn. Een ruiter mag het paard niet uit balans brengen. Onderstaande oefening is geschikt om de houding en zit van de ruiter te verbeteren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de balans van de gehele combinatie. Ga naar:
Balanstraining - zonder handen over balken
Paardrijden: stapoefeningen met balken
Bij het trainen van paarden is het belangrijk om het werk afwisselend te houden. Dit houdt zowel paard als ruiter fris en geconcentreerd. Met behulp van hindernismateriaal zijn verschillende dressuuroefeningen uit te voeren. In dit artikel vind je enkele oefeningen om in stap uit te voeren. Ga naar:
Paardrijden: stapoefeningen met balken
Paardrijden: Slalom met balken
Het is voor alle paarden van belang om soepel te blijven. Deze oefening kan hier aan bij dragen. Door gebruik te maken van hindernismateriaal wordt het rijden van een slalom een gerichte oefening om de balans en souplesse van het paard te verbeteren. De oefening is gemakkelijk in moeilijkheidsgraad aan te passen. Ga naar:
Paardrijden: Slalom met balken
Paardrijden: Slalom met staanders
Afwisseling tijdens de training is voor paard en ruiter van groot belang. Hindernismateriaal kan hier goed voor worden ingezet. In deze oefening leren ruiter en paard balans te bewaren bij het doorlopen van een slalom. De oefening kan eenvoudig in moeilijkheid worden aangepast. Ga naar:
Paardrijden: Slalom met staanders